Skip to main content

Welkom bij St. Antonius Academie & Bohn Stafleu van Loghum

St. Antonius Academie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met René Schuwer.

Registreer

Om ook buiten de locaties van St. Antonius Academie, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet u zich eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van St. Antonius Academie.

Eenmaal geregistreerd kunt u thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Verslavingszorg in detentie

Auteurs : Erik Bulten, Arie van den Hurk

Gepubliceerd in: Handboek forensische verslavingszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Verslaafde gedetineerden vormen een groep die wordt gekenmerkt door veelal ernstige en meervoudige problematiek met een omvangrijke zorgvraag. Uitgangspunt van het gevangeniswezen is dat de behandeling van deze zorgvragen equivalent dient te zijn aan de zorg buiten de muren. De implementatie van belangrijke evidencesupported principes van de behandeling van verslaving blijkt in de penitentiaire context echter problematisch. Zo verdraagt de overwegend repressieve reactie van het gevangeniswezen op middelengebruik zich slecht met de erkenning van terugval als wezenlijk onderdeel van de verslaving. Ook is behandeling op maat moeilijk vorm te geven binnen een op uniformiteit gerichte detentiecultuur. Het is niet eenvoudig alternatieve bekrachtigers voor verslaving te ontwikkelen. Voorts wordt diagnostiek vaak bemoeilijkt door patiëntvariabelen (o.a. comorbiditeit) en onvoldoende specialistische kennis bij het personeel. Daar komt nog bij dat de verblijfsduur van verslaafde gedetineerden veelal kort is. Continuïteit van zorg is daarom van extra belang. Een laatste aandachtspunt is het belang van het afdelingsklimaat en deskundig personeel die bijdragen aan de ontwikkeling van de motivatie van de verslaafde. Aan dit punt wordt veel aandacht besteed binnen het programma Modernisering Gevangeniswezen. Over het geheel genomen is het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de huidige interventies bij verslaafde gedetineerden vooralsnog bescheiden. Het vinden van een juiste balans tussen veiligheidsuitgangspunten en zorgprincipes blijft ook voor de toekomst van het gevangeniswezen een belangrijke uitdaging.

Metagegevens
Titel
Verslavingszorg in detentie
Auteurs
Erik Bulten
Arie van den Hurk
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8851-6_9