Skip to main content

Welkom bij St. Antonius Academie & Bohn Stafleu van Loghum

St. Antonius Academie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met René Schuwer.

Registreer

Om ook buiten de locaties van St. Antonius Academie, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet u zich eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van St. Antonius Academie.

Eenmaal geregistreerd kunt u thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Verslavingszorg in de tbs-kliniek

Auteurs : Truus Kersten, Sanne Verwaaijen

Gepubliceerd in: Handboek forensische verslavingszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In tbs-klinieken vindt gedwongen behandeling plaats van patiënten die ernstige (gewelds)delicten gepleegd hebben. De patiëntpopulatie wordt gekenmerkt door complexe en ernstige psychiatrische problematiek, waarbij de combinatie van cluster B-persoonlijkheidsstoornissen, verslaving en delictgedrag veel voorkomt. Een geintegreerde behandeling lijkt de beste optie. Verslaving wordt in de tbs gezien als een tot chroniciteit neigende hersenziekte. Door de complexe comorbiditeit en het delictrisico wordt verslaving in een totaalpakket van behandeling aangepakt door middel van

cure

,

care

én

control

. Doel van de behandeling is het terugdringen van het delictrisico. De primaire focus is de relatie met het delictgedrag. Het aanbod van verslavingsbehandeling in de tbs is divers en wordt gefaseerd aangeboden, gericht op verschillende doelgroepen patiënten. In de intramurale fase vindt vooral motivering en ontwikkeling van alternatieve copingstrategieën plaats. Hiertoe wordt cognitieve gedragstherapie en schemagerichte therapie ingezet. In de resocialisatiefase moeten de geleerde vaardigheden daadwerkelijk worden toegepast. In de transmurale fase kan een patiënt in een verslavingszorgvoorziening worden geplaatst. Door strenge regelgeving waarin terugval in middelengebruik repressief wordt benaderd, kunnen de verslavingsbehandeling en resocialisatie stagneren. In een aantal gevallen is gecontroleerd en gereguleerd gebruik een wenselijke optie. Door de beheerscultuur in de tbs is het lastig zicht te krijgen op zucht en feitelijk gebruik. Ook terugval in gebruik wordt vaak vanuit het beheersmotief benaderd. Een oplossing is beveiliging en behandeling op maat, waarin individueel delictrisico het leidend criterium is.

Metagegevens
Titel
Verslavingszorg in de tbs-kliniek
Auteurs
Truus Kersten
Sanne Verwaaijen
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8851-6_8