Skip to main content

Welkom bij St. Antonius Academie & Bohn Stafleu van Loghum

St. Antonius Academie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met René Schuwer.

Registreer

Om ook buiten de locaties van St. Antonius Academie, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet u zich eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van St. Antonius Academie.

Eenmaal geregistreerd kunt u thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-06-2006 | Klaar voor de start?

Christelijke Hogeschool Ede: Onderzoek onder gang-jongeren in Zuid-Afrika

Auteur: Albert van Dieren

Gepubliceerd in: Vakblad Sociaal Werk | Uitgave 3/2006

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Herbert Jansen en Rik ten Brinke, twee maatschappelijk-werkstudenten aan de Christelijke Hogeschool Ede, zijn op dit moment betrokken bij een afstudeerproject ten behoeve van jonge delinquenten in Kaapstad, Zuid-Afrika. In opdracht van het Department of Social Services and Poverty Alleviation doen zij onderzoek in Bonnytoun House. Ze onderzoeken de hulpverleningsmethoden waarmee de jongeren benaderd worden. Het doel van dit project is aanbevelingen te doen ter verbetering en verfijning van de hulpverlening, om recidive te verminderen. Bonnytoun House is een Justitiële Jeugdinrichting voor jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. De meeste jongens maken deel uit van een gang en verblijven in Bonnytoun House om de uitspraak van de rechter (veroordeling of vrijspraak) af te wachten. Vanaf oktober 2004 werken de hulpverleners van deze jeugdinrichting volgens het Strengthen Based Development Assessment-model. Deze benadering heeft zijn wortels in de filosofie van de Noord-Amerikaanse Indianen. Door de onderdrukking door de Europeanen werden de Indianen gedwongen hun inzichten en wijsheden ten aanzien van het opvoeden van kinderen overboord te zetten. Dit gebeurde door middel van geweld en het verwijderen van kinderen uit het grootgezin binnen de Indiaanse traditie. Een kenmerk van deze benadering is dat deze uitgaat van de krachten van de jongere en niet van de pathologie. Binnen deze benadering neemt de Circle of Courage een belangrijke plaats in. Men gaat hierbij uit van een aantal basisbehoeften die jongeren hebben. Te weten belonging (ergens bij horen), mastery (meesterschap), independence (onafhankelijkheid) en generosity (vrijgevigheid). Deze benadering richt zich in de hulpverlening op de competenties (sterke kanten) van de cliënt en wil bij de cliënt van binnenuit een basis leggen, zodat deze in staat is om positieve/nieuwe keuzes te maken in het leven. De visie vanuit de SBDA is dat een jongere op deze vier gebieden ruimte en kansen dient te krijgen om zich te ontwikkelen. Geprobeerd wordt om die gebieden waarop de jongere zich om wat voor reden dan ook niet heeft kunnen ontwikkelen, nieuw leven in te blazen. Belangrijke aandachtsgebieden voor deze gang-jongeren zijn generosity en belonging. Vooral deze twee gebieden, ten eerste omdat ze een belangrijk onderdeel vormen van de Afrikaanse cultuur, en daarnaast omdat er in deze twee gebieden vaak veel misgegaan is in de ontwikkeling. …
Metagegevens
Titel
Christelijke Hogeschool Ede: Onderzoek onder gang-jongeren in Zuid-Afrika
Auteur
Albert van Dieren
Publicatiedatum
01-06-2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Vakblad Sociaal Werk / Uitgave 3/2006
Print ISSN: 2468-7456
Elektronisch ISSN: 2468-7464
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03070682