Skip to main content

Welkom bij St. Antonius Academie & Bohn Stafleu van Loghum

St. Antonius Academie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met René Schuwer.

Registreer

Om ook buiten de locaties van St. Antonius Academie, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet u zich eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van St. Antonius Academie.

Eenmaal geregistreerd kunt u thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Samenwerking met andere huisartsen en hun praktijken

Auteur : Guus Busser

Gepubliceerd in: Praktijkvoering in de huisartsgeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Huisartsen werken in toenemende mate onderling samen, al dan niet binnen bedrijfsmatige structuren als maatschappen, bv’s of coöperaties. Daarbij is er vaak ook sprake van organisatorische samenwerking. Voorbeelden daarvan zijn een gezamenlijke inkoop, het gezamenlijk in dienst nemen van ondersteunende medewerkers (praktijkassistenten, -verpleegkundigen en -ondersteuners, administratief medewerkers, managementondersteuning) en een gezamenlijk personeelsbeleid.
In dit hoofdstuk wordt vooral ingegaan op de inhoudelijke samenwerking tussen huisartsen onderling in verschillende situaties.
Een goede samenwerking begint met een attitude die daarop gericht is en het zien van de gezamenlijke belangen. Er moet geïnvesteerd worden in een open samenwerkingscultuur. Een gezamenlijke visie en koers, met daaruit voortkomende doelen, vormt een eerste vereiste, rekening houdend met de behoeften van patiënten en met maatschappelijke ontwikkelingen.
Daarnaast is er behoefte aan vaardigheden als efficiënt vergaderen en adequaat feedback geven. Verder is het essentieel duidelijke afspraken te maken over bijvoorbeeld het beleid, de taakverdeling en de communicatie met elkaar en anderen, en het vastleggen en regelmatig actualiseren daarvan.
Effectief en efficiënt samenwerken is afhankelijk van: het stellen van doelen, het verdelen van taken en rollen, goede onderlinge verhoudingen, het maken van werkafspraken, een effectieve menings- en besluitvorming en individuele motivatie. Individuele teamleden moeten ieder hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor de samenwerking.
Metagegevens
Titel
Samenwerking met andere huisartsen en hun praktijken
Auteur
Guus Busser
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1396-9_15