Skip to main content

Welkom bij St. Antonius Academie & Bohn Stafleu van Loghum

St. Antonius Academie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met René Schuwer.

Registreer

Om ook buiten de locaties van St. Antonius Academie, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet u zich eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van St. Antonius Academie.

Eenmaal geregistreerd kunt u thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Rectaal bloedverlies

Auteurs : Dr. B. J. Knottnerus, Prof. dr. J. H. Kleibeuker

Gepubliceerd in: Diagnostiek van alledaagse klachten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Rectaal bloedverlies is in de Nederlandse bevolking een veelvoorkomend probleem. Bij acuut rectaal bloedverlies kan een patiënt door het vele bloedverlies in een hemodynamische shock raken. Deze patiënten dienen dus met spoed ingestuurd te worden. De patiënten met chronisch bloedverlies hoeven meestal niet doorverwezen te worden. Een aantal minder ernstige oorzaken, zoals hemorroïden, kan de huisarts in veel gevallen zelf behandelen. Een valkuil is dat een hemorroïd te snel als de (enige) verklaring wordt beschouwd: blijf alert op de mogelijkheid van een tweede oorzaak, vooral een rectumcarcinoom. Veelvoorkomende oorzaken van acuut rectaal bloedverlies zijn gastro-enteritis, divertikels, angiodysplasieën, acute hemorroïdale bloeding en geneesmiddelen. Bij chronisch of intermitterend rectaal bloedverlies gaat het om hemorroïden en fissurae ani. Bij sommige patiënten wordt geen oorzaak gevonden en dus geen diagnose gesteld. Bij voor een maligniteit verdachte symptomen is nader onderzoek gewenst. Alle patiënten die in een van de risicogroepen vallen voor colorectaal kanker dienen naar een maag-darm-leverarts verwezen te worden voor aanvullend onderzoek.

Metagegevens
Titel
Rectaal bloedverlies
Auteurs
Dr. B. J. Knottnerus
Prof. dr. J. H. Kleibeuker
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2620-4_37