Skip to main content

Welkom bij St. Antonius Academie & Bohn Stafleu van Loghum

St. Antonius Academie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met René Schuwer.

Registreer

Om ook buiten de locaties van St. Antonius Academie, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet u zich eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van St. Antonius Academie.

Eenmaal geregistreerd kunt u thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15. Hormonale regulaties

Auteurs : L.N. Bouman, H.W.G.M. Boddeke, J.H.J. Muntinga

Gepubliceerd in: Leerboek medische fysiologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Hormonen zijn stoffen die door specifieke cellen of organen worden geproduceerd om via de bloedbaan de functie van doelwitcellen te sturen. Naast hormonen uit endocriene klieren bestaan er ook weefselhormonen en door zenuwcellen geproduceerde neurohormonen. Hormonen kunnen de doelwitcellen op verschillende manieren beïnvloeden, maar ook de productie van hormonen kan op verschillende manieren beïnvloed worden. De rol van de hypofyse in de hormoonproductie, haar betekenis voor de vegetatieve integratie en de onderverdeling in een adeno- en neurohypofyse komen aan de orde. De regeling van het schildklierhormoon en de mogelijke oorzaken en gevolgen van overproductie worden besproken. De regeling en functionele betekenis van door de bijschildklier en bijnierschors geproduceerde hormonen wordt beschreven, en ook de te verwachten verschijnselen bij overproductie. Daarnaast wordt naar de effecten van stress gekeken. Ten slotte wordt de regeling en functionele betekenis van door het pancreas geproduceerde hormonen besproken en de veranderingen die kunnen optreden bij diabetes mellitus.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Metagegevens
Titel
Hormonale regulaties
Auteurs
L.N. Bouman
H.W.G.M. Boddeke
J.H.J. Muntinga
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9910-9_15