Skip to main content

Welkom bij St. Antonius Academie & Bohn Stafleu van Loghum

St. Antonius Academie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met René Schuwer.

Registreer

Om ook buiten de locaties van St. Antonius Academie, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet u zich eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van St. Antonius Academie.

Eenmaal geregistreerd kunt u thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

De community reinforcement approach (CRA)

Auteurs : Boukje A. G. Dijkstra, Laura DeFuentes-Merillas, Eric Blaauw, Hendrik G. Roozen

Gepubliceerd in: Handboek forensische verslavingszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De uitgangspunten en procedures van de community reinforcement approach (CRA) richten zich voornamelijk op het bekrachtigen van gewenst gedrag op belangrijke leefgebieden van de patiënt, met als doel middelengebruik en andere schadelijke en/of ongewenste gedragingen zoals agressie te verminderen. Dit wordt gedaan door een geïntegreerde aanpak aan te bieden van overwegend gedragsmatige en farmacologische interventies en instrumenten. Naast specifieke behandeltechnieken werkt CRA met haalbare concrete behandeldoelen, het gebruik van interne en externe bekrachtigers in de directe omgeving, de inzet van belangrijke anderen, het oefenen van vaardigheden en wordt er rekening gehouden met de mogelijkheden van de patiënt. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat CRA alleen – of in combinatie met contingency management – effectief is voor de behandeling van verslaving bij verschillende middelen, voor verschillende populaties en in verschillende behandelmodaliteiten. Ook laat de aanpak een gunstige invloed zien op het aantal arrestaties en justitiële contacten en kan deze benadering worden ingezet om de delictrecidive bij forensische patiënten direct en indirect te verminderen.

Metagegevens
Titel
De community reinforcement approach (CRA)
Auteurs
Boukje A. G. Dijkstra
Laura DeFuentes-Merillas
Eric Blaauw
Hendrik G. Roozen
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8851-6_12