Doel. Vaststellen van de klinimetrische eigenschappen en diagnostische kwaliteit van een meetinstrument voor stress ((comfort-schaal).
Opzet. Steekproef uit een open populatie.
Plaats. Afdeling Neonatologie (Neonatale Intensive Care), Academisch Medisch Centrum/Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam.
Methode. Een klinisch expert en negen observanten observeerden simultaan beademde prematuur geboren kinderen. Criteriumvaliditeit werd vastgesteld door de comfort-schaal te relateren aan het klinisch oordeel over de mate van stress. De interbeoordelaarsovereenstemming werd bepaald voor zowel het klinisch oordeel als voor de comfort-schaal. Diagnostische kwaliteiten werden met behulp van de roc-curve geëvalueerd.
Resultaten. Bij negentien prematuur geboren en beademde kinderen (gemiddelde zwangerschapsduur 30 weken, gemiddeld geboortegewicht 1385 g) voerden de klinisch expert en de negen observanten 30 gepaarde observaties uit. De criteriumvaliditeit van de comfort-schaal was goed (Pearson-correlatie 0,84). De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid voor het klinisch oordeel was uitstekend (gewogen kappa 0,84). De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid voor de comfort-schaal varieerde op itemniveau van goed tot uitstekend (gewogen kappa van 0,64 voor spiertonus tot 1,00 voor hartfrequentie). Ook de betrouwbaarheid van de totaalscore van de comfort-schaal was tevredenstellend (intraklassecorrelatiecoëfficiënt 0,94). De diagnostische kwaliteit van de comfort-schaal was uitstekend, bij een afkappunt van 20 bedroeg de sensitiviteit 100% en de specificiteit 77% en was het gebied onder de curve 0,95.
Conclusie. In de eerste evaluatie lijkt de comfort-schaal een betrouwbare en valide meetmethode voor de mate van stress bij beademde prematuur geboren kinderen.